top of page

Luitko jo nämä?

PINNAN pidennyssuunnitelma eli mitä tehdä juuri ennen kun vanhemman omat hermot menee (vanhemman tunnetaidot)


vanhemman tunnetaidot pinnan pidennyssuunnitelma

Usein puhutaan lasten tunnekasvatuksesta, mutta vanhemman tunnetaidot ovat harvemmin tapetilla. Olen usein pohtinut, kuinka voin opettaa lapselle tunnetaitoja, kun en itsekään osaa? Uhmaikäisen kanssa vanhemman omat hermot saattavat jatkuvasti olla koetuksella ja käämi palaa tämän tästä. Mitä enemmän stressitekijöitä vanhemman ja lapsen mielen päällä on, sitä herkemmin leimahtaa riita asiasta kun asiasta. Koska vanhempi on kuitenkin se, josta lapsi ottaa esimerkkiä, olisi hyvä myös kehittää omia tunnetaitoja niin, että pystyisi pysymään rauhallisena. Tähän asiaan etsin vinkkejä ja löysin tämän suunnitelman kirjasta: Hyvän vanhemman salaisuus.


Käytännössä pinnan pidennyssuunnitelmaan kootaan itselle sopivimmat oman mielen rauhoittelukeinot, haluamassasi järjestyksessä. Itselleni koostin kuvassa olevan suunnitelman. Pinnan pidennyssuunnitelman avulla sekä vanhemman, että lapsen tunteet pysyvät turvassa. Vanhemmalla on oikeus tuntea kiukkua, mutta suunnitelman avulla, se pysyy mittasuhteissaan. Kummankaan tunteet eivät tule ylijyrätyiksi, eikä vanhemmalla räisky yli.


Kirjassa ehdotettiin esimerkiksi hyräilemään mielessään lempikappalettaan, mutta jostain syystä minulle tuli mieleen Marvin Gayen ja Tammi Terrellin kappale: "Ain`t no mountain high enough" vuodelta 1967. Se ei ole lempikappaleeni, eikä löydy edes spotifyn soittolistoiltani. Jostain se vaan putkahti mieleeni ja sillä on ollut minuun rauhoittava vaikutus. En edes muista kappaleen sanoja juuri tuon enempää, mutta se maadoittaa minut heti. Testattuani suunnitelmaa, yllätyin siitä, että jo kaksi ensimmäistä asiaa listalla auttoi minua tarpeeksi:


1. Ihan se, että otin pari metriä etäisyyttä, vein vaikka astioita pois keittiöön.

2. Aloin hyräillä tuota biisiä.


Muuta ei tarvittu ja pysyin riitatilanteessa rauhallisena vanhempana ja hermoni saivat pitkän jatkopalan. Sain jonkinlaista suhteellisuudentajua ja ajattelin: "Uhmiksen kiukku menee kohta ohi, ehkä voitaisiin sitten muovailla hetki muovailuvahaa, se voisi rauhoittaa molempia." Pysyin vanhempana, enkä taantunut huutamaan uhmikselle takaisin.


Jokainen kokoaa oman, itselle sopivan pinnan pidennyssuunnitelman. En muista tarkkaan mitä vaihtoehtoja kirjassa lueteltiin, mutta niitä voi keksiä itsekin lisää. Suunnitelmassa voi olla esim. seuraavanlaisia keinoja:


  • huokaan syvään

  • sanon ääneen, että hermot menee kohta

  • otan etäisyyttä, omaa tilaa, kerron että menen vessaan hetkeksi rauhoittumaan ja laitan oven lukkoon

  • hyräilen lempikappalettani mielessäni tai ääneen

  • lasken hitaasti kymmeneen

  • keskityn hengittämiseen

  • haen kuulosuojaimet hetkeksi päähän

  • juon lasin kylmää vettä

  • pesen kasvoni kylmällä vedellä

  • silitän omia kasvojani


Lapsille (ja miksei meille aikuisillekin) voi myös kehittää kiukkuhetkiin oman TUNNEensiapulaukun tai leijonankesytyskorin. Lue lisää täältä.

Comments


Commenting has been turned off.
äiteentunnustuksia uhmaikä
Äiteen tunnustuksia on huumorilla höystettyjä poimintoja uhmaikäsen Sohvin ja uusavuttoman äiteen kasvusta ihmisinä.
aiteen tunnustuksia uhmaikä
bottom of page