top of page

Luitko jo nämä?

Helpot askartelut 1-2 vuotiaalle (10 helppoa ja halpaa)helppoja askarteluja

Ihana ajatus askarrella jotain pikkutaaperon kanssa. Mutta mihin taaperon taidot yltävät ja miten hirveissä hinnoissa kaikki askartelutarvikkeet liikkuvat. Yritin koota tähän mahdollisimman helpot askartelut, joihin löydät tarvikkeet lähinnä omista nurkista ilman, että pitää lähteä askartelutarvikkeita ostamaan. Seuraaviin askarteluihin on käytetty mm. mainospostia, paperisia lautasliinoja, pahvilaatikoita, ketsuppia, lintujen jyviä ja duploja. Tärkeimmät itse ostamani askarteluvälineet on olleet valuva liima (esim. erikeeper tai uhu) ja sormivärit. Näillä on Sohvin kanssa pärjätty pitkälle. Säästän usein muutamia pakkauspahveja kaapin pohjalle askarteluja odottamaan ja mainoslehtilaatikosta löytyy eri värisiä paperipintoja askarteluun. Ei muuta kun sakset ja tussit esiin, tästä lähtee!


1. Sormiväri Minigrip- maalaus


helpot askartelut

Tarvitset:

 • Ison minigrip pussin 1/2-1 litr (tai muun läpinäkyvän ja suljettavan)

 • Teippiä

 • Sormivärejä tai erivärisiä ruoka-aineita esim. ketsuppi ja jugurtti


helpot askartelut

Tämä sopii hyvin myös alle vuoden ikäisille. Tursutetaan tai lusikoidaan minigrip pussiin esim. kolmea eri väristä sormiväriä. Purista ilmat pois pussista ja sulje pussi. Teippaa suljettu pussi lattiaan tai pöytään kiinni reunoistaan. Anna pienen taiteilijan sekoitella, taputella, painella ja liu`uttaa värejä sormillaan muovin pinnalla. Tästä ei synny sotkua ja värisekoituksen voi vielä hyödyntää maalaamisessa myöhemmin. (Säilytä pussi ja käytä myöhemmin maalaamisessa leikkaamalla pussin kulma auki ja pursottamalla se tyhjään astiaan.)


2. Minigrip-maalaus ruoka-aineilla


helpot askartelut

Jos sormivärejä ei löydy voi pussiin keksiä eri värisiä ruoka-aineita mitä kaapista löytyy esim. ketsuppia ja jugurttia. Kilohinnaltaan ne tulevat myös halvemmaksi kuin esim. sormivärit, joita kuluu tässä leikissä aika reilusti. Taloudestaan tarkat/ ilmastotietoiset voivat vielä käyttää syntyneen jugurtti-ketsuppiseoksen jauhelihakastikkeen pohjaksi, kun pussilla on leikitty tarpeeksi ja lounasaika lähestyy.


Nyt kun pitkästä aikaa kokeilin tätä Sohvin kanssa niin hän oli paljon enemmän innoissaan tästä ruokaseoksesta kuin sormiväreistä. Johtui varmaan siitäkin, että meidän vanhat sormivärit oli vähän jo kuivahtaneita ja värien liikuttelu oli jähmeää. Ruoka-aineiden "juokseva" koostumus tuntui taaperosta hauskalta. Liimasin pussin lattiaan ja teos koki aika rajun käsittelyn kun sen päällä pompittiin, sitä tallottiin jne. Sohvista oli hauskaa painaa siihen jalalla jälkiä. Pitää vain varoa, ettei pikkuinen raavi pussia, sillä siihen tulee kynsillä helposti reikä.


3. Paperipallokukkakortit


helpot askartelut

Tarvitset:

 • Mainospapereita tai eri värisiä paperiarkkeja tai värikkäitä paperisia lautasliinoja

 • Valuvaa liimaa (erikeeper tai muu askarteluliima)

 • Pahvia (esim. pahvilaatikosta leikattua) tai korttipohjia

 • Tussin


helppoja ja halpoja askarteluja

helppoja askarteluja

Jos ei omista erivärisiä paperiarkkeja niin kuin minä en, niin esim. Halpahallin mainosposti on usein kauttaaltaan pinkkiä ja keltaista, siitä saa kirkkaita kukan värejä. Revi eri värisistä mainospapereista pieniä paloja ja pyörittele niistä pieniä paperipalloja (noin herneen kokoisia). Tässä menee tovi. Siksi kannattaa ehkä tehdä pallot kun taapero on päiväunilla. Leikkaa pahvista kortteja ja piirrä niihin tussilla kukan varsia. Laita kukan kohdalle nestemäistä liimaa ja pyydä taaperoa laittamaan palloja liimakohtiin.


Saat kauniita kukkakortteja annettavaksi synttärisankareille tai vaikka mummulle ja paapalle.


4. Yömaisema


helppoja askarteluja

Tarvitset:

 • Pahvia maiseman pohjaksi (esim. pahvilaatikosta tai vaikka muropaketin pakkauspahvista)

 • Sakset

 • Tussin

 • Keltaista paperia (tai sitten tussilla värität valkoisesta paperista keltaisen niinkun minä tein, kun ei ole väripapereita)

 • Leikkaa keltaisesta paperista/pahvista kuu.

 • Leikkaa pahvista myös pieni pöllö ja piirrä sille silmät, nokka ja jalat.


helpot askartelut

Valmistelut kannattaa tehdä kun taapero nukkuu, muuten se voi olla hankalaa kun taapero on ottamassa saksia ja tusseja käsistä. Revi keltaisesta paperista pieniä paloja ja pyörittele niistä paperipalloja tähdiksi. Jos haluaa kukista erivärisiä niin voi niille tehdä vaikka punaisia palloja. Piirrä tussilla pahville maa ja siihen kukan varsia, piirrä laitaan iso puu. Jätä taivaalle paljon tilaa. Laita liimaa kukan varsien päihin ja taivaalle sinne tänne. Anna taaperon sommitella tähdet, kuu, kukat ja pöllö paikoilleen. Sohvi halusi vielä lopuksi liimaa lisää maahan kukkien juurelle, joten sinne tuli vielä oma kukkaketo. Tämä askartelu sopii hyvin siinä vaiheessa kun ensisanoja alkaa tulla. "Kuu" ja "puu" on helppoja sanoa, ja mitä pöllö sanoo? "huu-huu!".


5. Jyvien kiertokulku


helpot askartelut

Tarvitset:

 • Pahvia pohjaksi (esim. pahvilaatikosta)

 • Kauraa (tätä myydään linnuille muutamalla eurolla ja tätä  voi myös kylvää rairuohon tapaan pääsiäisenä, ylijäämät voi myös käydä puistossa syöttämässä sorsille)

 • Liimaa

 • Tussin


Pirrä pahville:


1. Traktori, jolla on tyhjä kärry.


2. Tyhjä lautanen linnuille ja siihen pari lintua ympärille.


3. Maanpinta ja taimen eri vaiheita, lopuksi viljakasvin varsi ilman viljaa. Näiden päälle voi piirtää auringon ja sadepilven.


4. Pupu/lehmä/lammas/kana jolla on tyhjä lautanen


5. Oma "myslilautanen" johon voi myös piirtää myslin sisältämiä kuivattuja marjoja.


Tai tulosta tästä pohja:


kaurajyvä askartelu


Valuta liimaa piirretyille lautasille ja muihin jyvä-kohtiin. Anna lapsen "ruokkia" pupu ja linnut, sekä täyttää traktorin kärry kauralla. Laittakaa jyvät myös maan alle ja viljakasvin yläosaan. Tässä voi samalla käydä läpi lapsen kanssa mistä vilja tulee ja mihin sitä käytetään. Ensin vilja kylvetään. Sitten se kasvaa, kun se saa aurinkoa ja vettä. Sitten traktori hakee viljan kärryllä ja sitä syövät niin linnut, puput kuin monet muutkin eläimet. Lopulta viljaa päätyy myös omalle lautaselle vaikkapa myslin muodossa.


6. Pupu pellolla


helpot askartelut

Tarvitset:

 • Korttipohjia (tai leikkaa niitä jätepahvista)

 • Liimaa

 • Tussin

 • Sakset

 • Jyviä tai värikkäitä paperipalloja (esim. mainospaperista)

Piirrä korttipohjalle viljan/kukan varsia ja pupu. Laita liimaa kukkien kohtiin. Niihin voi sommitella jyviä, jolloin muodostuu viljapelto tai kukkia, jolloin saat kukkaniityn. Tai molempia niinkuin me tehtiin Sohvin kanssa: Sohvi halusi laittaa paperipalloja kukiksi ja ruokkia pupua jyvillä. Minä sommittelin viljaa kukintoihin.


7. Duplopuutaidetta


helpot askartelut

Teimme tätä ekan kerran Sohvin ollessa juuri täyttänyt 2 vuotta. Silloin tuntui, että homma ei oikein lähtenyt kiinnostelemaan. Teimme saman uudestaan nyt 2,5 vuotiaana ja tulos oli sama. En tiedä onko Sohvi liian pieni vai onko tässä lapsikohtaisia eroja. Jotenkin luulisi, että duploilla sottaaminen on hyvin luontevaa pikkulapsille, mutta kokeilemalla selviää innostuuko oma lapsesi tästä. Itse ainakin tykkäsin lujaa. Sohvi teki muutaman jäljen ja halusi sitten, että äiti jatkaa eli kuvassa näkyy lähinnä äiteen kädenjälki. Mutta tosi rentouttavaa aikuisellekin ja duploilla voi painella paperille myös vapaata kuviota ja antaa tajunnan virrata.


Tarvitset:

 • Sormivärejä

 • Paperia

 • Duplopalikoita

 • (Tussin/kynän)

helpot askartelut

helpot askartelut

Laita ruskan värejä esim. vihreää, punaista ja keltaista sormiväriä eri lautasille. (Meillä oli jäljellä vain pinkkiä, vihreää ja sinistä.) Piirrä tai maalaa paperille pieni ympyrä (tähän ympyrään voi ohjata taaperoa sitten tähtäämään taidettaan). Piirrä ympyrän alle puun runko. Rungon voi tehdä myös lopuksi. Lapsi kastaa duplon lautasen väriläiskään ja painelee sillä ympyrän kohtaa. Tätä toistetaan eri väreillä, kunnes valkoista paperia ei näy, eikä ympyrä enää erotu. Sitten teillä on taiteellinen puu syksyn/ taikametsän väreissä.


8. Lelujen jälkiä


helpot askartelut

Tarvitset:

 • Sormivärejä

 • Paperia

 • Pikkuleluja


Koska edellisestä askartelusta jäi maaleja hyvin yli jatkettiin niiden käyttöä tähän lelujälki-tutkielmaan. Dippaa pieniä leluja sormiväreihin ja testaa millainen jälki niistä jää paperiin.

Vaikka tuo edellinen duploilla maalailu ei saanut Sohvia kovasti innostumaan, niin tästä leluilla maalaamisesta hän tykkäsi. Meillä oli tässä kokeilussa pikku koira, tiikeri, mörkö, pikkuauto ja duploankka.


9. Sydänkortti


askarteluja 1-2v

Tarvitset:

 • Vaaleanpunaista kangasta/askarteluhuopaa tai vaikka sydäntarroja

 • Vaaleanpunaisia mainospapereita tai vaaleanpunaisia paperisia lautasliinoja

 • Valuvaa liimaa (erikeeper tai muu askarteluliima)

 • Korttipohjia (esim. pahvilaatikosta leikattuja)


askarteluja 1v 2v

Revi vaaleanpunaisista paperilautasliinoista pieniä paloja ja pyörittele niistä pieniä paperipalloja. Leikkaa vaaleanpunaisesta huovasta tai kankaasta sydämiä. Leikkaa korttipohjia pahvista. Laita liimaa kortin eri kohtiin. Anna taaperosi luovuuden kukkia ja sommitella sydämistä ja palloista kortteja vaikka ystävänpäiväksi. Sohvi halusi vielä piirtää korttiin tussilla pari tärkeää viivaa :)


10. Eläintarrat maisemaan


askarteluja 1v

Tarvitset:

 • Paperia

 • Kynä

 • Eläintarroja / kukkatarroja /työkonetarroja


askarteluja 2v

Piirrä paperille sopiva maisema kyseisille tarroille ja vaikka esim. asuinkoppeja ja ruokaa eläimille. Pyydä lasta laittamaan tarroja kuvaan. Tässä voi keskustella samalla mitä tämä eläin syö ja asuuko tämä eläin vedessä vai maalla. Tarkoitus ei kuitenkaan ole pitää tiukkaa oppituntia. Tämä on lopulta lapsen oma teos ja hän saa sijoittaa tarrat ihan mihin haluaa. Tarkoitus on herättää keskustelua. Ei niin, että vanhempi huutaa vieressä: "Ei, Ei, Ei! No nyt se meni ihan väärään paikkaan!" ..vaan.. "Oho... luulin, että hepat on aitauksessa, mutta ne on nähtävästi karanneet ja menneet uimaan. Tai... "Ai kala ei uikaan vedessä, joku on tainnut onkia sen pois sieltä kuivalle maalle." Tarrojen asettelu on ihan Sohvin lempparipuuhaa, joten tätä askartelua on tehty monta kertaa. Isoja halpoja tarrasettejä saa esim. Adlibriksestä.


Comments


Commenting has been turned off.
äiteentunnustuksia uhmaikä
Äiteen tunnustuksia on huumorilla höystettyjä poimintoja uhmaikäsen Sohvin ja uusavuttoman äiteen kasvusta ihmisinä.
aiteen tunnustuksia uhmaikä
bottom of page