top of page

Luitko jo nämä?

Suosituimmat vauvalelut ja taaperolelut meillä


vauvalelut

Listaan tähän parhaimmat eli eniten leikityt vauvalelut /taaperolelut meidän huushollissa.


”NEWS” eli PEHMOKIRJA


Paras vauvalelu oli ehdottomasti Prismasta ostettu ihan perus pehmeä kangaskirja. Sitä Sohvi luki vakavana tuntikaudet vauva-aikana ennen kun osasi liikkua. Kirjan eläinkuvat olivat todella kirkkaan värisiä. Väriskaala oli vähän järkyttävä äidin mielestä, mutta sellaiset räikeät värit selkeästi vetoavat vauvoihin. Kirja sai meiltä lempinimen ”news”, koska hän luki sitä niin vakavana ja keskittyneenä kuin nyt sanomalehteä luetaan.


FISHER PRICE PALIKKALAATIKON KANSI


Yksi parhaista vauvaleluista oli myös Fisher Pricen kuviopalikkalaatikon kansi. Se oli perhosen muotoinen ja siinä oli eri muotoisia koloja palikoille, tähti, kolmio, neliö jne. Perhosen päätä pystyi hieman pyörittämään. Tämä kansi jaksoi kiinnostaa aina uudelleen ja se oli aika iso mutta kuitenkin kevyt, sopivan levyinen vauvan käsiin.

Myöhemmin sitten opeteltiin laittamaan oikean muotoinen palikka sopivaan koloon, mutta kiinnostus leluun hiipui pikkuhiljaa kun lähestyttiin 2 vuotta. Vauvaleluna kuitenkin hitti.


MUSIIKKI PUUHARATTI


Tämä oli siitä hyvä, että jos oltiin lähdössä jonnekin ja piti vauva saada hetkeksi keskittymään johonkin, että saa pakattua auton tms. viihtyi hän helposti 5-10 minuuttia tämän parissa. Se oli kultainen hetki se kun sai ihan rauhassa tehdä vielä viimeiset pakkaamiset ilman, että vauva purkaa laukkuja tai syö koirannappuloita. Kiinnostus tähän leluun oli taattu, mutta se kesti tosiaan vain kerralla alle 15 minuuttia. Mutta siitä oli suuri hyöty ratkaisevina hetkinä.


DUPLOT


Paras ”sijoitus” on ollut duplot. Alkuun oli hieman meidän vanhempien lapsuudesta säilyneitä palikoita, joita pian täydennettiin sekalaisella duploboxilla ja myöhemmin parilla setillä. Näillä oli helppo leikkiä vauvan kanssa jo pian, kun hän tutki palikoita hyppysissään ja itse sai nollata päänsä rakentelemalla mitä mieleen juolahtaa. Sohvi oppi 10 kk iässä itse liittämään palikoita toisiinsa. Sitten tuli pian se vaihe, että kaikki äiteen ja iskän tekemät rakennelmat piti jatkuvasti purkaa. Nyt 2 vuotiaana taas on vaihe, ettei äiti saisi koskea palikoihin ollenkaan, koska ne ovat Sohvin omaisuutta. Ainoastaan saisi ojennella pääurakoitsijalle palikoita, mutta oikeutta omiin rakennelmiin ei apupojalla eli äiteellä ole. No, tästä on käyty syvällisiä tunnekeskusteluja, että jos haluaa leikkiä yhdessä, niin pitää jakaa leluja. Muuten saa leikkiä yksin. Ja paha mieli tulee äitille, jos ei saa rakentaa palikoilla. Ja miltä sinusta tuntuisi, jos ottaisin sinulta palikoita kädestä. Aina tämän neuvottelun jälkeen päästään jotenkin leikkimään hetki yhdessä. Parasta duploissa on myös se, että tätä tykkää iskäkin leikkiä Sohvin kanssa, kun ei nukke- tai ravintolaleikit luonnistu ihan niin helposti.PALLOT


Sohvi on aina tykännyt palloista, niiden potkimisesta, heittämisestä, niiden päällä kieriskelystä jne. Näillä saa aina hymyn huulille melkein joka tilanteessa ja kunnon riehumisleikin käyntiin, kun palloa viskellään ympäri tupaa kiljuen. Yksi lempparileikki ulkona pallon kanssa on, kun äiti potkaisee pallon ylämäkeen ja sitten yritetään pysäyttää se, kun se valuu alamäkeen. Ilmapallot on yhtä hauskoja, mutta lyhytikäisiä. Yksi suosittu talvinen leikki keksittiin ilmapallolla. Kiinnitetään ilmapalloon naru ja narun päähän jokin pieni paino, keppi tms. Sitten tuulisella säällä talvella jahdataan ilmapalloa hankikannolla pitkin peltoja. Tähän ei voi kyllästyä. Kaupungissa tämä voisi toimia jalkapallokentällä.


PIKKUAUTOT


Sohvi sai iskän lapsuudenaikaisen pikkuautokokoelman, johon kuuluu varmaan lähemmäs sata kulunutta ja kovasti leikittyä pikkuautoa. Ehkä juuri siksi, kun niitä on sattumalta niin paljon tai sitten vaan luontaisesta kiinnostuksesta, mutta näistä Sohvi tykkää todella paljon. Ne otettiin käyttöön Sohvin lähestyessä kahta vuotta, kun asioiden vieminen suuhun oli oikeastaan loppunut kokonaan. Nämähän ovat +3 tuotteita ja irtoavia pieniä osia on paljon. Niitä tuodaan paljon näytille, jotta vanhemmat voivat aina kertoa mikä auto on kyseessä; rekka-auto, traktori, piipaa-auto, hinausauto... Niitä kasataan nukenrattaisiin ja kuljetetaan ympäri taloa. Niitä järjestellään milloin riveihin, milloin päällekkäin, milloin hyllylle, kaappiin tai reppuun.


PALAPELIT


Sohvin ollessa 1v 4kk alkoivat palapelit kiinnostaa enenevässä määrin. Sohvi saattoi tehdä saman palapelin monta kertaa peräkkäin, ei jäänyt fiilistelemään yhtään, että nyt se on koottu vaan heti uutta kokoamista perään. Meillä oli alkuun kyllä vähän liian haastavia 20 palan puupalapelejä, joita sitten yhdessä tehtiin, mutta pian sitten tuli muutamia helpompia nuppipalapelejä ja lähempänä 2 vuotta vielä pahvisia 1-5 palan pelejä. Mentiin tässä vähän nurinkurisesti, koska ei äiteellä ollut oikein hajua mitä olisi pitänyt hankkia. Näistä Sohvi tykkää aina ja kausittain tuntuu, ettei muuta oikein tehdäkään kun näitä.


Muita leluja Sohvilla on mm. muutama nukke tarvikkeineen, pikkukeittiö, pieni junarata, vesileluja... Onhan Sohvi aina innostunut kaikista uusista/vanhoista leluista ja palaa niihin aina sillointällöin, mutta ylläolevat on olleet niitä selkeästi eniten leikittyjä. Sitten tietysti tulee mieleen, että parhaat leikit on kyllä leikitty ihan muilla kuin leluilla. Useimmiten Sohvi on tosi kiinnostunut siitä, mitä vanhemmat tekee ja onkin ollut apuna pyykkien laitossa ja tiskikoneen tyhjäämisessä. Myös kaapit ja laatikot on tyhjennetty lukemattomia kertoja. Tämä jatkuva tyhjääminen loppui vasta 1,5v jälkeen. Myös lukemattomat kerrat on Sohvi laittanut iskän tai äiteen kengät jalkaan eteisessä ja kopsutellut sitten niillä ympäri tupaa. Mikäs sen hauskempaa!Comments


Commenting has been turned off.
äiteentunnustuksia uhmaikä
Äiteen tunnustuksia on huumorilla höystettyjä poimintoja uhmaikäsen Sohvin ja uusavuttoman äiteen kasvusta ihmisinä.
aiteen tunnustuksia uhmaikä
bottom of page