top of page

Luitko jo nämä?

Kiukkuiset päivät ja takkuiset yöt - Hampaiden tulo yllättää aina


hampaiden tulo

Uskon, että hampaiden tulo on osallisena hyvin moneen vauvan ja taaperoikäisen ongelmaan. Hampaiden tulo aiheuttaa kipua ja särkyä ja ne taas aiheuttavat kiukkua, itkua, syömättömyyttä ja yöheräilyä. Hampaiden tulo on päässyt aina yllättämään äiteen, vaikka sama kaava toistuu aina: Ensin alkaa ruokailu takuta, lusikallisia menee yksi tai kaksi. Sitten alkaa hankalat nukutukset ja yöheräily. Sitten päivä toisensa jälkeen mikään ei suju ja kiukutaan ihan joka asiasta: raivo puhkeaa kun taapero ei saanut avata ovea tai äiti ehtii vahingossa napsaista valokatkaisimen päälle, vaikka taapero olisi halunnut ja nyt on taaperon päivä pilalla. On helppo laittaa kaikki kiukku tahtoiän piikkiin, mutta olen huomannut, että hampaiden tulo on se tekijä, joka löytyy aina hankalimpien päivien takaa. Äitee ei vaan ikinä hoksaa sitä ajoissa, vaan sitten takutaan päivästä toiseen tai viikosta toiseen, kunnes äitee tekee kaksi havaintoa:


1. Taaperon toinen poski on alkanut punoittaa, se on varma merkki hampaiden tulosta.

2. Taapero käy itse hakemassa pakastimesta pakasteherneitä ja syö niitä.


Vasta tässä kohtaa, vaikka on ollut takkuista jo pari viikkoa, äitee tajuaa kurkata suuhun ja hoksaa, että sehän tekee taas hampaita. Tämän jälkeen, sen sijaan että takkuaisin joka ruokailussa, että mikä siinä on kun ei ruoka maistu, alan tarjota taaperolle kylmiä ruokia, jotka maistuvat. Varmaan lievittävät kipua. Hän on syönyt mielellään jäisiä pakastevihanneksia; pakasteherneitä sekä wokkivihanneksia, jossa on mm. porkkana- ja palsternakkatikkuja. Joskus on maistunut jäätelö tai kylmät rahkat tai jugurtti. Yksi varma ruoka on ollut Atrian punajuurisalaatti. Olen miettinyt, että sehän on koostumukseltaan kuin borsch-keittoa, mutta kylmää, joten eiköhän se lounaaksi lasketa. Maito on myös maistunut aina ja sitä on varmasti mennyt litra päivässä. Myös erilaiset pehmeät hedelmäsoosit, joita kätevästi annospuuseissa saa, on meillä ollut monesti ateriankorvikkeena ja välipalana, silloin kun muu ei maistu.


Kun olen tajunnut, että ongelmat johtuvat hampaiden puhkeamisesta, olen myös alkanut tarjota säännöllisesti kipulääkettä taaperolle. Hän ei pidä kipulääkkeen makua erityisen maukkaana, joten aina se ei ole kelvannut, mutta silloin kun on suostunut sitä ottamaan, se on pahimpina päivinä vähentänyt kiukkuamista ja yöheräilyä, sekä helpottanut nukahtamista.


"Huonoa syömistä" ja viileiden ruokien tarjontaa kesti nyt viimeksi 4 kk ajan, kunnes yhtäkkiä, yhtenä päivänä se vaan loppui. Ja taapero alkoi syödä ihan normaalisti samaa ruokaa kuin mekin ja otti vielä lisää. Ja kun katsoin suuhun huomasin, että vihdoin viimeisetkin takahampaat olivat puhjenneet 2v 4kk iässä. Jes! Vihdoinkin tämä tuska on toistaiseksi ohi! Seuraava etappi onkin sitten 5 vuotiaana, kun hampaat alkavat heilua ja rautahampaat puhjeta. Mutta silloin lapsi osaakin kivasti jo itse kertoa, jos suuhun sattuu. Sohvikin osasi kyllä nyt lopulta viimeksi sanoa "au" osoittaen suutaan, kun kova leivän pala tekikin kipeää puhkeavien hampaiden seassa.


Ja nyt foliohatut päähän. Yksi hampaiden puhkeamisen kiistelty oire on lämpöily tai kuume. Tutkin aihetta paljon, sillä nyt viimeisten hampaiden puhkeamisen yhteydessä Sohville nousi alkuyöstä korkea kuume, 40 astetta. Tilanne muistutti vauvarokkoa, joka oli sairastettu muutamia kuukausia takaperin. Sohvi oli taas herännyt huutaen ja oli hikinen. Riisuin Sohvin heti vaipalle ja toin kylmää juotavaa ja kuumelääkettä. Vein Sohvin sylissäni avatun ikkunan ääreen saamaan viileää ilmaa. Näin sain kuumeen nopeasti laskemaan alle 39. Mutta vauvakuumehan on jo sairastettu, mikä muu voi nostaa näin kamalan kuumeen? Tulin siihen tulokseen, että perheeseemme on varmasti iskenyt influenssa, sillä Sohvilla ei kuumeen lisäksi ollut vielä muita oireita. Olin jo varautunut myös soittamaan terkkariin asiasta, mutta seuraavan aamun aikana, kuume laski yhtäkkiä. Mitään muita oireita ei taaperolla ehtinyt olla. Muuta kun 12 tunnin kuumeen lisäksi tämä hampaiden tulo. Ja sitä sanotaan, että nämä viimeiset isot poskihampaat hampaat aiheuttavat eniten oireita.


Tutkittuani asiaa, yleisesti ottaen monet tahot suhtautuvat asiaan epäillen ja uskovat kuumeen liittyvän enemmän siihen, että hampaat puhkeavat usein flunssan yhteydessä, jolloin lämpöily/kuume liittyykin sairastumiseen, eikä hampaiden tuloon. Asiaa oikeasti tutkineet tahot tulevat vähän vastaan ja sanovat, että pieni lämpöily on mahdollista, mutta reipas kuume (eli>38) ei liity hampaiden puhkeamiseen (Terveyskirjasto). Itsenäisten lääkärien Sairas lapsi-sivusto hilaa rajan vielä ylemmäksi: 38,5 astetta kuumetta voi vielä johtua hampaista, mutta sen korkeampi kuume ei. Ja kuume ei saa kestää yli vuorokautta. Kukaan ei siis myönnä, että hetkellinen korkeakin kuume voisi johtua hampaista. Luulen, että tässä taustalla on se, ettei haluta kenenkään tuudittautuvan ajatukseen, että korkeakuumeinen vauva tai taapero "nyt vaan tekee hampaita" vaikka taustalla voi olla jokin vakava infektio, joka vaatii hoitoa. Mutta ehkä asiaa tutkitaan joskus lisää ja taas saamme uutta tietoa. Tällä hetkellä, näiden lähteiden mukaan siis pieni, lyhytaikainen kuume 37,5-38,5 voi hyvinkin aiheutua hampaiden puhkeamisesta.


OIREET -kieltäytyy ruuasta

-tunteet pinnassa ja kiukku herkässä

-vaikea nukahtaa

-heräilee öisin

-extraläheisyyden kaipuu

-hakee itse kylmää syötävää

-poski voi alkaa punoittaa

-runsastunut kuolaaminen

-lämpöily tai alle 24h kestävä kuume 37,5-38,5


MIKÄ AUTTAA?

-kylmät ruuat

-kylmät pureskelulelut

-kipulääke

-läheisyys ja syli


Olen tätä aihetta sivunnut myös posteissa: Miksi taapero ei syö? ja Kun tahtoikä alkoi ymmärsin pian 2 asiaa


Tässä vielä maitohampaiden puhkeamisaikataulu:


hampaiden puhkeaminen kartta
Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
äiteentunnustuksia uhmaikä
Äiteen tunnustuksia on huumorilla höystettyjä poimintoja uhmaikäsen Sohvin ja uusavuttoman äiteen kasvusta ihmisinä.
aiteen tunnustuksia uhmaikä
bottom of page